Teistmoodi pastaretsept

Pasta, mis ei sisalda rammusat vahukoort, juustu, sulatatud juustu ega muud piimapõhist koostisosa. Ka mitte sojakoort. Aga on maitselt niisama rammus, kreemine ning niii-nii hea. Pastakaste koosneb hoopis india pähklitest ning veel mõnest heast ja paremast koostisosast :-)

200 g meelepärast pastat kuivainena (nt. läätse -, herne- või täisterajahust)
250 g šampinjone
2 spl neitsioliiviõli (ISUL)
2 küüslauguküünt
2 spl hakitud värsket tüümiani
Himaalaja soola
Pipart
1 spl hakitud peterselli
1 spl hakitud murulauku

Pastakaste:
1 sibul (u.60 g)
150 g india pähkleid
2 spl värskelt pressitud sidruni mahla
1 spl tamari kastet
1 küüslaugu küüs
180 ml vett
½ tl Himaalaja soola
½ tl naturaalset köögivilja puljongu pulbrit (ilma lisatud suhkru ja soolata)
1 spl neitsioliiviõli (ISUL)

 

Pane india pähklid eelnevalt õhtul vette ja leota üleöö, kurna korralikult. Kastme valmistamiseks kuumuta oliiviõli ja lisa juurde hakitud sibul. Kuumuta aga mitte väga pikalt, sibul peaks muutuma veidike klaasjaks aga ei tohi hakata pruunistuma. Lisa sibul koos õliga kannmikserisse, lisa ka kõik ülejäänud koostisosad. Lase miksril töötada kuni kogu kaste on segnenud ning ühtlaselt siidine ning ilma pähkli tükkideta.

Pane pasta keema. Läätsepasta puhul jälgi, et neid üle ei keeda sest nad vajavad kõigest 5 minutit. Kurna makaronid aga jäta umbes 70 ml keeduvett alles.

Kuumuta pannil õli ning viiluta sisse šampinjonid. Prae need peaaegu valmis ning lisa juurde hakitud küüslauguküüned ja hakitud tüümian. Kuumuta veel minutike. Tõsta natuke seeni kõrvale, mida pärast pastale peale lisada. Lisa juurde pastakaste ning alles jäänud keeduvesi. Kui keeduvett ei soovi kasutada, siis tee lahja köögiviljapuljong ning lisa see. Lase kaste keema ja pidevalt segades lase muliseda umbes 30 sekundit. Kalla kaste makaronidele ning sega.

Serveerides lisa taldrikule kõrvale pandud seened ning garneeringuks hakitud pereselli ja murulauku.  Sellest kogusest saab kaks mehist portsjonit!

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi