Suviselt särtsakad salatikastmed

Suvi on kohe käes ja kodumaist salatimaterjali on ka palju rohkem käepärast. Suvel saab ju rohkem grillida, värskes õhus lõunatada ja niisamagi isutab enam salatite järgi. Jagan siin kolme mõnusat salatikastme retsepti, mis muudavad tavalise toorsalati palju põnevamaks. Üldse ei ole vajadust poelettidelt otsida erinevaid rammusaid majoneesiga või rohke peidetud suhkruga salatikastmeid, kui ise saab teha paari minutiga palju tervislikuma variandi. Minu kastmetes on ühiseks teguriks kvaliteetne oliiviõli. Lisaks erinevaid maitseaineid, milledest enamus on kättesaadavad pea igas poes. Paari koostisosa soovitan osta siiski mõnest ökopoest, juba kvaliteedi pärast. Üheks on kindlasti pastöriseerimata õunaäädikas. Teise asjana ehk tamari kaste ja kolmandana soovitan tähelepanu pöörata ka mee päritolule. Soovitavalt kasutada kodumaist. Aga kõik need  tooted on sellised, et kui juba on olemas, siis kestavad kaua ja nende pärast ei pea väga tihti ökopoe vahet jooksma :)


Salatikaste sidruni ja küüslauguga (u. 150 ml)
60 ml neitsi-oliiviõli (ISUL orgaaniline oliiviõli)
1 sidruni värskelt pressitud  mahl (u. 75 ml)
4 küüslaugu küünt
1/2 tl Himalaya soola
1/2 tl värskelt jahvatatud pipart

Haki küüslauguküüned hästi peenikeseks ja aseta ülejäänud koostisosadega purki, mille kaas käib korralikult ja tugevalt kinni. Raputa segu hoogsasti kuni õli ja sidrunimahl on korrlikult segunenud. Valmis!

 

Salatikaste kurkumi ja meega (u. 120 ml)
100 ml neitsi-oliiviõli (ISUL orgaaniline oliiviõli)
1 spl naturaalset õunaäädikat
2 tl kuhjaga Flowene kurkumi mett (= u. 2 tl mett, 1 tl kurkumit, 1/2 tl pipart)  /  VEGAN variant 2 tl agaavisiirupit, 1 tl kurkumit, 1/2 tl pipart
1/2 tl Himalaya soola
väike punt värsket tilli

Hakkisin tilli ning segasin kõik koostisosad kokku. Asetasin blenderisse ja blenderdasin veidi aega, et kurkumi mesi korrlikult õliga seguneks. Valmis! Kurkumimesi ongi mesi, kurkum ja pipar omavahel segatud ja purki pandud. Seda saab vabalt asendada ka kõikide toorainetega eraldi. Vegan variandina tuleks mesi asendada ja minu meelest sobilikum selleks on agaavisiirup. Kui tooraineid eraldi kasutada, siis piisab ilmselt ainult purgiga raputamisest. 

 

Salatikaste tamari ja ingveriga (u.120 ml)
80 ml neitsi-oliiviõli (ISUL orgaaniline oliiviõli)
40 ml tamari kastet (sobib ka sojakaste, kuid ettevaatust, see sisaldab nisujahu)
1 spl naturaalset õunaäädikat
1 spl vett
1 spl agaavisiirupit
2 küüslaugu küünt
1 tl hakitud ingverit

Haki küüslauk ja ingver peenikeseks. Lisa kõik koostisosad ja raputa kaanega purgis, kuni kaste on segunenud. Valmis! Eraldi soola lisada ei soovita kuna tamari kaste on ise juba väga soolane. Mina valisin poest vähendatud soola sisaldusega variandi ning ikka ei tundnud vajadust soola lisada. 

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi