Suvikõrvitsavorm tofuga

Suvikõrvitsat kasutan lasanjeplaatide asemel juba vähemalt paar aastat, millegipärast ei ole aga oma lemmikut siin jaganudki varem. Täiesti mõistetamatu :-) 

Olen katsetanud suvikõrvitsaga lasanjet ikka omajagu ja erinevate koostisosadega aga tänane toit sobib pigem kutsuda ahjuvormiks, eelkõige tänu mu uutele armsatele ahjupotikestele. Seekord siis kõige uuem variant - tofu ja spinatiga, täiesti taimne ja väga hea.
Olen üsna kindel, et varsti jagan ka vähemalt ühe või kaks varianti oma tavapärastest lasanjeretseptidest siia, ikka igale maitsele!

Järgnevad kogused on jagatud kahe väikese ahjupoti peale (13,5 cm läbimõõduga) aga topeltkogused panna, siis saab täidetud ka üks suurem ahjuvorm.

1 suvikõrvits
150 g naturaalset tomatipastat
100 g maitsestamata tofut (Loodusvägi)
peotäis spinatilehti (10-15 lehte)
2 spl maitsepärmi + 1-2 spl peale raputamiseks
küüslugupulbrit
Himaalaja soola
Provansaali ürdisegu (rosmariin, tüümian, piprarohi, basiilik, estragon)
musta pipart
tšillipulbrit

Viiluta suvikõrvits max 0,5 cm paksusteks viiludeks. Raputa viiludele natuke soola ja aseta sõelale, et nõrutada nendest välja üleliigne vesi. Viilud võiksid seal vähemalt tunnike seista ning enne vormi laotamist kuivata need köögipaberiga. 
Tükelda tofu kannmikserisse ja lisa spinatilehed. Töötle, kuni kõik on segunenud ja näeb välja riccotta taoline. Ära päris pastaks lase minna. Seejärel lisa 2 spl maitsepärmi, 1/2 tl maitseainesegu, näpuotsaga soola ja pipart ning 1/2 tl küüslaugupulbrit. Sega korralikult. 
Eraldi kausis sega tomatipasta maitse järgi soola, pipra, provansaali ürdisegu ja tšillipulbriga.

Kõigepealt pane vormi põhja ühe kihina suvikõrvitsa viil(ud). Minu vormi põhja mahtus täpselt üks ketas ja ei pidanud neid seal sobitama. Seejärel kiht tomatipastat, seejärel jälle suvikõrvitsad ja siis õhukese kihina tofusegu. Ja niimodi vaheldumisi kuni vorm on täis ning kõige peal on kiht tomatipastat. Seejärel pane peale kaas või näiteks foolium ja küpseta umbes 180 kraadi juures 20 minutit. Eemalda kaas ning juhul kui soovid peale raputada näiteks juustu on selleks just paras aeg, sest ilma kaaneta võiks vorm veel olla ahjus umbes 10 minutit. Mina jätsin seekord juustu ära, kokku hoidsin vormi ahjus 30 minutit ja serveerisin maitsepärmi ning hakitud peterselliga.

 

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi