Nipiga šokolaadikook

Kõik šokolaadi armastajad, pange nüüd tähele! See on selline nipiga kook, maitselt rammus aga koostisosadest pigem selline süütuke :-) Maitse on tegelikult küll hästi intensiivne ja šokolaadine, niiet üle ühe tüki korraga naljalt ei jõuagi süüa. See aga tähendabki seda, et kook täidab täiesti oma eesmärki ja ei toimu üleliigset maiustamist. Põhjaks kasutasin ka just meelega sellist soolakat maitset, mis annab tummisele šokolaadile mõnusa lisandi. Peale lisasin ikka lahkelt mustikaid ja granaatõunaseemneid, mis andsid juurde värskust ja värvi. 

Põhi:
100 g maapähkleid
50 g sarapuupähkli jahu
4 kuhjaga spl crunchy maapähklivõid (u. 100 g)
2 spl kookosrasva (Loodusvägi)
1 spl vahtrasiirupit
napuotsaga Himaalaja soola

Täidis:
450 g pehmet tofut (Silken Tofu)
350 g tumedat šokolaadi (nt. Lindt Excellence 85%)
2 spl kanget kohvi
1/2 tl naturaalset vaniljet või 1 vaniljekauna sisu
soovi korral 2 spl vahtrasiirupit

Kaunistuseks värskeid marju, granaatõuna seemneid jms 

Põhja valmistamiseks purusta kannmikseris maapähklid parajalt väikeseks, niiet pisikesed tükid jääksid sisse. Sega kausis juurde sarapuupähkli jahu, sulatatud kookosõli, vahtrasiirup ja maapähklivõi. Lisa natuke soola ja sega korrlikult läbi. Koogivorm vooderda küpsetuspaberiga ning säti kogu "taigen" ühtlaselt põhjale ning veidi ka äärtest üles. Eelsoojenda ahi 175 kraadini, ning küpseta põhja umbes 10 min. Seejäel lase täielikult jahtuda. 
Sulata šokolaad veevannil või väga madalal kuumusel, pidevalt segades. Aseta kogu pehme tofu kannmikserisse, lisa sulanud šokolaad(võib jääda soojaks), kohv, vanilje ja soovi korral ka vahtrasiirup ja lase mikseril see ühtlaseks segada. Kalla kogu kraam põhjale ja pane sügavkülma. Kook külmub parajaks ja ilusti lõigatavaks umbes kahe tunniga. Võib ka üleöö külmutada kuid siis tuleb ta tund või paar enne serveerimist välja võtta, et ta oleks mõnusalt kreemine ja mitte jääs. Kooki võib ka tavalises külmikus hoida aga siis on selle lõikamine keeruline ja suur osa heast kraamist jääb noa külge :-)

Nendest kogustest saab 22 cm läbimõõduga ümmarguse vormi või 12x25 cm kandilise leivavormi jagu kooki. Suurema vormi puhul kasuta topeltkogus täidist ning 1,5 kordne kogus põhja materjali. 

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi