Lehtkapsa pesto

Kui kõik suvised värsked rohelised lehed on peenralt söödud siis on lehtkapsa aeg. Lehtkapsas on hilissügisene taim ja päris külmakindel. Tema tumerohelised lehed sisaldavad ohtralt rauda, foolhapet, C-vitamiini, K-vitamiini ja. . .  no seda nimekirja võikski jääda ette lugema. Jälle üks kodumaine supertoit, pestoks lihtsalt ideaalne! Millegipärast seda aga väga palju poelettidel ei kohta. Tuleb rohkem turule piiluda või siis hoopiski ise kasvatama hakata :-)


u. 300 g pestot
5 tassitäit hakitud lehtkapsa lehti (u. üks punt, kui poest osta)
1 suurem või 2-3 väiksemat küüslauguküünt
60 g hakitud kreeka pähkleid
6 spl (u.90 ml) ekstra neitsioliiviõli (ISUL)
2 spl värskelt pressitud sidrunimahla
2 spl peenelt riivitud Parmesani juustu
Himaalaja soola, musta pipart

 

Pese lehtkapsa lehed korralikult ning eemalda jämeda rootsu küljest. Haki peenemaks ja mõõda kaussi viie kohvikruusi (250 ml) jagu lehti. Kreeka pähklid rösti kergelt kuival pannil, jahuta ning haki pisut väiksemaks. Lisa kõik koostisosad peale juustu. Purusta nuimikseriga kuni kõik on muutunud ühtlaseks pastakas. Kui tundub, et pesto on pisut kuiv siis lisa juurde õli või sidrunimahla ja sega läbi. Seejärel lisa riivitud juust. Sega läbi ja kasuta kas võileivamäärdena, dipikastmena või sega hoopiski pastakatmeks!

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi