Kukeseene quiche

Kukeseete retsepte voolab aknast ja uksest. Mul on ka üks ja eriti maitsev soolane kukeseene pirukas, mida ma olen see aasta juba kordi valmistanud aga otsa on saanud nii kiiresti, et pilti ei olegi jõudnud teha. Seekord läks õnneks :-)

Põhi:
140 g kikerherne jahu
30-50 ml neitsioliiviõli (ISUL)
50 - 100 ml vett

Täidis:
100 g kukeseeni
60 g porgandit
50 g rohelist sibulat
50 g spinatilehti
10 g võid või neitsioliiviõli (ISUL)
3 muna
100 ml kohvikoort ( asendamiseks sobib mandli- või sojapiim koos neitsioliiviõliga)
kreeka pähkleid

Põhja valmistamiseks pane kaussi kikerherne jahu ja oliiviõli. Kõigepealt sega lusikaga kergelt läbi ning siis võta appi käed ning näpi tainast kuni see on korralikult segunenud ning muutub muretaigna taoliseks. Alusta kõigepealt väiksemast kogusest õlist ja kui tundub, et taigna konsistents ei ole õige siis lisa vähehaaval juurde. Seejärel lisa samamoodi vähehaaval vett ja sega tainast kätega edasi. Üldiselt ei tohiks üle 50 ml vett kuluda kuid olenevalt jahust võib see vahel olla erinev. Kindlasti ära lisa kogu vett korraga. Sega tainast kuni see muutub ühtlaseks kooshoidvaks massiks, tuleb näppude küljest lahti ning on parajalt paks et seda saaks taignarulliga õhemaks rullida kuid mureneda ei tohiks. Rulli tainast kahe küpsetuspaberi vahel kuni see on piisavalt suur, et kataks kogu vormi põhja ja poolenisti ka ääred. Tõsta tainas koos alumise küpsetuspaberiga lahtikäiva koogivormi põhja ning suru näppudega ääred korralikult vastu vormi. Kindlasti tee kahvliga põhja sisse augud, muidu tekib alla õhumull. Kasutasin nende kogustega 22 cm suurust vormi kuid õhema põhja puhul võib kasutada ka 24 cm vormi või siis teha 1,5 kordne kogus. Küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 10 minutit ning jahuta.

Täidise valmistamiseks kuumuta pannil kas 82 % taluvõi või kvaliteetne neitsioliiviõli ja lisa juurde kukeseened. Kui kukeseened on pannil siis koori porgand, viiluta paari millimeetristeks ketasteks ja lisa pannile. Prae umbes viis minutit ja lisa hakitud roheline sibul. Kuumuta veel paar minutit ning lisa spinatilehed. Aegajalt segades kuumuta segu kuni spinatilehed muutuvad tumeroheliseks ja pehmeks ning segunevad ülejäänud kraamiga. Suurema kui 22 cm vormi jaoks võta topeltkogus. 

Eraldi kausis klopi lahti munad koos koore või taimse piimaga. Kui soovid kohvikoore asendada taimse piimaga, siis lisa piimale 2-3 spl kvaliteetset oliiviõli ning sega korralikult. Kas näiteks kannmikseris või kaanega purgis kõvasti raputades. 

Niisiis, kui põhi on jahtunud siis aseta kukeseene segu põhja peale ning kõige peale kalla muna-piima segu. Küpseta 180 kraadi juures 35 minutit. 

Kui pirukas ahjust väljas siis lisa peale umbes kümme purustatud kreeka pähklit.

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi