Krõbedad mandlinäkileivad

Krõbedad leivakesed, mis maitsevad hästi näiteks küüslauguse pesto ja toitva hummusega. Värsked, krõmpsuvad redised ning värske kurk sobivad peale ka kui valatult! Eriti hea on neid karbikesega kotti pista ja kiire päeva korral toitvaks vahepalaks ampsata. Minul on näiteks koguaeg häda nende vahepaladega kui kuskil linnapeal olen, sest poest ei ole midagi sellist saada.  Kuigi üldiselt on  vahepalana hea ja lihtne puuvilju süüa, siis mõnikord tahaks ka midagi tugevamat ja soolast.  Rukki-, tatra- jms jahu sööjatel on tunduvalt lihtsam ;-) 

190 g mandlijahu
3 spl chiaseemneid
9 spl vett
Himalaya soola
rosmariini, tüümiani jm maitseaineid

Kõigepealt sega kahvliga chiaseemned ja vesi ühtlaseks, ilma tükkideta massiks ja lase umbes 5 min seista. Selline segu asendab väga edukalt muna. Edasi tegin jahu sisse süvendi, kallasin chia "muna" sinna sisse ja hakkasin kätega segama. Lõpuks sain korraliku tugeva palli ja jagasin pooleks. Asetasin ühe poole kahe küpsetuspaberi vahele ja rullisin üpriski õhukeseks. Lõikasin noaga ristküliku kujulised tükid ja küpsetasin eelsoojendatud ahjus 150 kraadi juures 10-12 minutit. Esialgu tundub, et leivakesed jäävad liiga pehmed kuid jahtudes muutuvad nad krõbedamaks. Kui väga õhukeseks rullida ja pikemalt ahjus hoida võivad need isegu natuke liiga kõvaks jahtuda. Sellest kogusest sain 13 päris suurt ristkülikut ja lisaks veel ääred, mis lõikamisest üle jäid. Raisku ei lase midagi :)

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi