Kohuke ja tofuke

Kohuke on üks mõnus magustoit, eks? Lapsepõlvest on küll helged mälestused, kui nad veel uued ja erilised olid. Kahjuks aga käsi väga ei tõuse enam, et neid poest osta, eriti veel kui vaadata, et mõnes on 10 + koostisosa. Paneb mõtlema küll, et miks seda kõike seal sees vaja on... Ma ei ütle, et kõik kohukesed jamad on aga suhkurt täis on enamused nii või naa. Seega - teeme ise :-) 

Jagan kahte retsepti - üks on täitsa tavaline kohupiimast kohuke ja teine on täistaimne ja sobilik nii veganitele kui piimatalumatusega inimestele. Aga panen südamele, et šokolaadi võiks valida ka koostisosade järgi. Eelista ikka seda kus on vähem koostisosi ja sisaldab pigem rafineerimata roosuhkurt ja rohkem kakaod. Muidugi võiks ju ka selle ise teha aga see on juba uue retsepti idee :-)

Kohuke (6tk)

200 g maitsestamata kohupiima
2 spl vahtrasiirupit
100 g tumedat šokolaadi (72% - 85%)
poole vaniljekauna seemned

Kõigepealt sega kohupiima hulka vahtrasiirup ja vanilje seemned ning lase tunnike sõela peal nõrguda, et üleliigne vesi välja valguks. Seejärel sulata šokolaad vesivannil ning nirista lusikaga vormidesse. Määri ka vormide servad õhukese kihi šokolaadiga ja pane umbes 10 minutiks külmkappi tahenema. Seejärel jaga kohupiim võrdselt vormidesse ja suru teelusika või sõrmedega, et jääks tihedalt kokku. Kõige peale nirista veel šokolaadi ja aja laiali, et kohupiim oleks kaetud. Šokolaadi kiht võiks jääda igal küljel pigem õhuke, et kohukesest selle maitse liiga üle ei käiks. Kohukesed võiks teha valmis vähemalt paar tundu varem, sisi jõuvad nad külmkapis taheneda. Minu meelest olid nad järgmisel päeval veelgi maitsvamad. 

 

Tofuke (6tk)

135 g Loodusvägi maitsestamata tofut 
400 g Loodusvägi kookospiima
2 spl kookosvõid
2-3 spl kookoshelbeid
2 spl vahtrasiirupit
100 g tumedat šokolaadi (72% - 85%)
poole vaniljekauna seemned

Lõika tofu tükkideks ja kuivata üleliigne vesi. Purusta tükid kannmikseris kuni jääb selline teraline mass, ära päris pastaks lase. Seejärel sega juurde kookospiima paks osa, kookoshelbed, kookosvõi, vahtrasiirup ja vanilje seemned. Lase umbes tunnike sõelal nõrguda, et üleliigne vedelik välja valguks. Seejärel toimi samamoodi nagu kohukeste puhul - sulata šokolaad vesivannil ning nirista lusikaga vormidesse. Määri ka vormide servad õhukese kihi šokolaadiga ja pane umbes 10 minutiks külmkappi tahenema. Seejärel jaga tofu segu võrdselt vormidesse ja suru teelusika või sõrmedega tihedalt kokkku. Kõige peale nirista veel šokolaad ja aja laiali, nii et kõik oleks kaetud. Ka siin võiks šokolaadi kiht jääda igal küljel pigem õhuke, et selle maitse liiga üle ei käiks. Tofukesetele sobib isegi paremini just see 85 % šokolaad. Soovitan need valmis teha päev varem. Tofu on selline hea toiduaine, mis võtab kõik maitsed endasse ja järgmisel päeval maitsevad need lihtsalt imeliselt. 

Vormideks kasutasin silikoonist muffinivorme, mille põhja läbimõõt on 4,5 cm ja ülemise ääre oma 7 cm. Niiet päris korralikud ampsud.

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi