Islandipärane Skyr-i kook

Tegin juustukooki aga väheke kergemalt. Rammusa toorjuustu asemel võtsin kasutusse hoopis mõnusa Islandi jogurtitoote Skyr-i. Kuna koogis on nagunii natuke võid ja omajagu vahukoort, siis väiksem rasvaprotsent ja suurem valgukogus kulub marjaks ära. Lisaks on kook täiesti küpsetamata ning säilib sügavkülmas ka lausa nädala. Kasutasin Skyr-i täidise tugevamaks muutmiseks agar-agari niite kuid selle asemel võib kasutada ka zelatiini. 

Koogipõhi
100 g purustatud sarapuupähkleid
150 g purustatud mandleid
 60 g taluvõid

Skyr-i täidis
650 g maitsestamata Skyr-i
400 ml vahukoort
1 sidruni mahl ja koor
2 spl kuhjaga agar-agar niite
9 spl vett
1 tl naturaalset vaniljet
2 spl kookossuhkurt
2 ml viina (soovi korral, et vältida jääkristallide teket)

 

Pane kaussi 9 spl vett ja 2 tl agar-agar niite ja jäta need sinna paisuma. Hea oleks kui nad oleks vees vähemalt 30 minutit. Seejärel purusta mandlid ja pähklid blenderis peaaegu jahuks.Mõned tükid jäta natuke suuremaks, et põhi jääks mõnusalt krõmpsuv. Sulata või ja sega pähklipuru hulka. Pane 22-24 cm lahtikäiva koogivormi põhja küpsetuspaber, ääred jäta vabaks. Suru pähkli-või segu ühtlaseks põhja külge ja aseta sügavkülma kuni valmistad täidist. 
Kui 30 minutit on möödas, siis kuumuta agari-vee segu kuni keemiseni ehk kuni hakkab tulema tugevamalt auru. Samal ajal riivi sidruni koor peene riiviga, pigista sisse terve sidruni mahl ja kuumuta ka seda segu. Kui mõlemad vedelikud on keemiseni kuumutatud siis sega need kokku ja lase korraks keema. Agari-vee segu ei tohiks kallata külma sidrunimahla sisse, sest see võib minna tükki. Sega hästi tugevalt ja korralikult läbi. Soovi korral lisa ka pool pitsi viina. Seejärel tõsta kõrvale jahtuma. 
Ühes kausis sega mikseriga kergelt läbi Skyr, 1 tl vaniljet ja 1 spl kookosuhkurt. Teises kausis vahusta vahukoor ja 1 spl kookossuhkurt  kõvaks vahuks. Sega ettevaatlikult kokku. Selleks ajaks võiks olla sidrunimahla-agari segu juba jahtunud ja kergelt soe ning selle võiks niristada Skyri-vahukoore hulka. Ise samal ajal väikesel kiirusel segu mikserdades. Aga tuleb olla ettevaatlik, et mitte liiga palju vahustada ja vahukoort võiks muutuda lasta. 
Kalla kogu segu koogipõhjale ja aseta sügavkülma 6-8 tunniks, et lasta sellel korralikult läbi külmuda. Külmumisaeg sõltub ka kapi temperatuurist. Kui teed eelmisel päeval valmis, siis peaks kooki enne serveerimist hoidma vähemalt 30 min toasoojas. 

Kook tuleb selline kergelt hapukas, niiet soovi korral võid serveerida mõne magusama lisandiga. Mina lisasin hoopis veel ühe sidruni koore ja mustikaid. Mulle meeldib hapukas :)

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi