Pühade pasha

Kommentaare 1

Seekord jäin pühade toiduga traditsioonilistesse raamidesse. Kasutasin täiesti tavalist kohupiima ja kuivatatud marju. Siiski, siiski pisut kergemaks ja natuke rohkem enda moodi ma selle koogi ikkagi muutsin :-) 600 g maitsestamata kohupiima 50-100 g kuivatatud jõhvikaid 50-100 g purustatud mandleid 50 g rosinaid 2 spl tšiiaseemneid (Loodusvägi Mahedad chia-seemned) 3 spl kookospiima (Loodusvägi Mahe kookospiim) 1 sidruni riivitud koor 4 spl agaavisiirupit 1 vaniljekauna seemned Kõigepealt leota kuumas vees rosinaid ja jõhvikaid vähemalt paar tundi.

Loe edasi...

Toortatra-datli-maapähklikreem

Kommentaare 0

400 g kookospiima (Loodusvägi Mahe kookospiim) 150 g datleid 100 g maapähklivõid 70 g tootatra peentangu (Loodusvägi Mahe toortatra peentang) 1-2 hästi küpset banaani See magustoit vajab veidi eeltöötlemist. Kõigepealt tuleks leotada üleöö tartatangu ja teises kausis datleid. Datlitele piisab ka veidi lühemast ajast, eriti kui kasutad sooja vett.  Kõigepealt tuleks valmis teha datli-maapähklikreem.

Loe edasi...

šokolaadi-läätsekeeks

Kommentaare 0

Ära lase koostisosadest ennast petta, tegemist on maitsva šokolaadise ja magusa keeksiga :-) Kaunviljad on äärmiselt tervislikud ja ma ei jõua vist ära korrutada kui palju häid asju neist valmistada saab. Ja tegelikult on kaunviljad väga head asendamaks aegajalt jahutooteid. Nad sisaldavad suurelt osalt samu vitamiine ja mineraalaineid, mis täisteratootedki aga rohkem aeglaseid süsivesikuid ja kiudaineid ning on loomult ju ka gluteenivabad.  200 g punaseid läätsi (Loodusvägi) 100 ml külmpressi kookosõli (Loodusvägi) 100 g tumedat šokolaadi (85%)  2 muna 3 spl toorroosuhkurt 1 tl küpsetuspulbrit  1 vaniljekaun 20 g toorkakaod (kasuta siis, kui šokolaadis on kakao sisaldus alla 85%)   Mõõda potti 600 ml vett ja lase keema.

Loe edasi...

Suvikõrvitsa lasanje

Kommentaare 0

Köögiviljadest pakatav lasanje. Okei, lasanje kui selline on originaalis muidugi hoopis teistsugune aga igapäevaseks söömiseks soovitan pigem seda. Palju vöökohasõbralikum ;-)  Proovisin ära ka ühe mitmest Loodusvägi uuest mahedast tomatikastmest.

Loe edasi...

Avokaado-šokolaadikook

Kommentaare 0

Õige kook või magustoit on minu jaoks selline, et sööd tüki ära ja rohkem ei soovi. Sellest ühest tükist piisab, et isu ära täita. Täpselt selline kook see ongi - mõnusalt šokolaadine, rammus ja samas piisavalt tervislik.  Sobib väga hästi hapukate marjadega.  120 g mandleid 3-4 spl kookosrasva (Loodusvägi) 2 prk (800 g) kookospiima (Loodusvägi) 5 väikest või 4 suuremat hästi küpset avokaadot 3 spl vahtrasiirupit 200 g tumedat kvaliteetset šokolaadi 3 spl toorkakaod (kasuta juhul, kui šokolaadi kakaosisaldus on alla 80%) poole vaniljekauna seemned näpuotsaga Himaalja soola Purusta mandlid kannmikseris või kombainis aga ära väga peenikeseks jahuks jahvata.

Loe edasi...

Falafelid

Kommentaare 0

Millegipärast ei olegi ma veel oma  kõige lemmikumate suupistete retsepti siin jaganud. Need on falafelid - no ikka see universaalne kikerhernes :-) Igaljuhul eelistan neid igasugustele lihapallidele, vorstikestele, krõpsudele jms. Falafelid on tegelikult jube head ka põhitoidukorrana - lisa salatile või wrapi sisse, isegi tomatikastmega koos näiteks spagettidele lihapallide asemel.

Loe edasi...

Rohelise herne pesto

Kommentaare 0

Erinevatest võilevamääretest ei saa kunagi küllalt. Üks mahe pesto hernestest seekord, ilusa särava värviga :-) 300 g sügavkülmutatud rohelisi herneid (sulatatud) 50 g spinatit 3-4 küüslauguküünt 80 ml neitsioliiviõli (ISUL) 10 mandlit 3 spl maitsepärmi soola, pipart poole sidruni mahl (soovikorral 50 g parmesani juustu)   Aseta blenderisse kõik koostisosad peale maitsepärmi. Küüslauguküüned tükelda väiksemaks.

Loe edasi...

Kohuke ja tofuke

Kommentaare 0

Kohuke on üks mõnus magustoit, eks? Lapsepõlvest on küll helged mälestused, kui nad veel uued ja erilised olid. Kahjuks aga käsi väga ei tõuse enam, et neid poest osta, eriti veel kui vaadata, et mõnes on 10 + koostisosa.

Loe edasi...

Nipiga šokolaadikook

Kommentaare 0

Kõik šokolaadi armastajad, pange nüüd tähele! See on selline nipiga kook, maitselt rammus aga koostisosadest pigem selline süütuke :-) Maitse on tegelikult küll hästi intensiivne ja šokolaadine, niiet üle ühe tüki korraga naljalt ei jõuagi süüa. See aga tähendabki seda, et kook täidab täiesti oma eesmärki ja ei toimu üleliigset maiustamist.

Loe edasi...

Imelihtne avokaadosalat

Kommentaare 0

Kas Sa teadsid, et avokaado on puuvili? Ja seda imelist vilja saab kasutada nii mitut erinevat moodi. Küpseta ahjus, määri leivale, tee magustoiduks, haki salatiks või raputa peale natuke Himaalaja soola ja pipart ning söö otse koore seest ja lusikaga.

Loe edasi...

Lehtkapsa pesto

Kommentaare 0

Kui kõik suvised värsked rohelised lehed on peenralt söödud siis on lehtkapsa aeg. Lehtkapsas on hilissügisene taim ja päris külmakindel. Tema tumerohelised lehed sisaldavad ohtralt rauda, foolhapet, C-vitamiini, K-vitamiini ja.

Loe edasi...

Maapähkli-piimakokteil

Kommentaare 0

Üks kodune proteiinikokteil, mis on paras amps näiteks peale trenni kuna maapähklivõi ning kanepi proteiinipulber ja tšiiaseemned annavad paraja koguse valku ning banaan süsivesikuid. Lihtsalt üks väga hea tasakaaluga ja maitsev kokteil, mis ei sisalda kahtlaseid magusaineid ning lehmapiimapõhist proteiinipulbrit. Lisaks lusikatäis supertoiduainet meie enda metsast - chaga ehk musta pässiku ja külmkuivatatud männikasvude pulbrit.

Loe edasi...

Kukeseene quiche

Kommentaare 0

Kukeseete retsepte voolab aknast ja uksest. Mul on ka üks ja eriti maitsev soolane kukeseene pirukas, mida ma olen see aasta juba kordi valmistanud aga otsa on saanud nii kiiresti, et pilti ei olegi jõudnud teha. Seekord läks õnneks :-) Põhi: 140 g kikerherne jahu 30-50 ml neitsioliiviõli (ISUL) 50 - 100 ml vett Täidis: 100 g kukeseeni 60 g porgandit 50 g rohelist sibulat 50 g spinatilehti 10 g võid või neitsioliiviõli (ISUL) 3 muna 100 ml kohvikoort ( asendamiseks sobib mandli- või sojapiim koos neitsioliiviõliga) kreeka pähkleid Põhja valmistamiseks pane kaussi kikerherne jahu ja oliiviõli.

Loe edasi...

Suvikõrvitsavorm tofuga

Kommentaare 0

Suvikõrvitsat kasutan lasanjeplaatide asemel juba vähemalt paar aastat, millegipärast ei ole aga oma lemmikut siin jaganudki varem. Täiesti mõistetamatu :-)  Olen katsetanud suvikõrvitsaga lasanjet ikka omajagu ja erinevate koostisosadega aga tänane toit sobib pigem kutsuda ahjuvormiks, eelkõige tänu mu uutele armsatele ahjupotikestele. Seekord siis kõige uuem variant - tofu ja spinatiga, täiesti taimne ja väga hea.

Loe edasi...

Särtsakas kapsasalat

Kommentaare 0

Selles Coleslaw salatis on majoneesi asemel hoopis äädikas ja oliiviõli. Tõsi, mis see paar lusikatäit majoneesi ikka kogu salati peale teeb aga mina olen viimasel ajal selle variandi peale üle läinud. Minu meelest ideaalne suvine salat.

Loe edasi...

Kakao-kookose puding

Kommentaare 0

Kunagi ammu sai ikka kakaopudinguid poest ostetud ja maiustatud. Praegu käsi eriti ei tõuse enam seda riiulist võtma ja miks peakski kui ise saab hoopis väärtuslikemast koostisosadest valmistada sama mõnusa ja tummise pudingu. Boonuseks veel, et see sobib nii veganitele kui neile, kes piima ei talu.  1 prk Loodusvägi kookospiima (400 g) 3 spl jahvatatud tšiiaseemneid 3 spl kuhjaga toorkakaod 2-3 spl kookosvõid 4 spl vahtarasiirupit näpuotsaga Himalaya soola Kõigepealt tee valmis kookosvõi.

Loe edasi...

Tofupallid spinatiga

Kommentaare 0

Mulle väga meeldivad erinevad soolased näksid aga poest saadavad lihapallid ja muu selline ei ole mul just esmane valik. Eelistan teha ikka ise ja pigem kergematest koostisosadest. Tänane snäkipostitus tuli tegelikult inspireerituna Meisterkoka saatest aga muutus kiiresti hoopis teiseks asjaks.

Loe edasi...

Köögiviljapitsa kikerherne põhjal

Kommentaare 0

Tavaliselt teen ma eelmisel õhtul või vähemalt hommikul ära mingisugusegi söögiplaani aga tänane õhtusöök - kikerherne põhjal pitsa, tuli küll spontaanselt. Eks päris palju mängis rolli ka see, et need pitsad valmivad kiiresti ning neid on üsna lihtne valmistada. Esialgne plaan oli hoopis üks teine põnev roog aga see lükkub siis järelikult homsesse, kui on veidi rohkem aega ettevalmistada ja kokku vormida :-) Pitsapõhi 1 purk kikerherneid 1 muna 1 spl oliiviõli (ISUL orgaaniline oliiviõli) 1 spl sobivat jahu (kikerherne jahu) soola-pipart Pitsakate 4-6 spl naturaalset tomatipastat 2 tl Adzika kastet 1 tomat 10 õhukest viilu suvikõrvitsat 1 väiksem punane sibul 1 hapukurk 2 spl riivitud juustu mõned spinatilehed Mina tegin antud kogusestest kaks väikest, umbes 20-22 cm suurust pitsat.

Loe edasi...

Krõbedad mandlinäkileivad

Kommentaare 0

Krõbedad leivakesed, mis maitsevad hästi näiteks küüslauguse pesto ja toitva hummusega. Värsked, krõmpsuvad redised ning värske kurk sobivad peale ka kui valatult! Eriti hea on neid karbikesega kotti pista ja kiire päeva korral toitvaks vahepalaks ampsata.

Loe edasi...

Banaani-maapähklivõi jäätis

Kommentaare 0

Banaan ja maapähklivõi lihtsalt käivad koos. Täna on nad koos imelihtsas jäätises aga vahel kui ma eriti ei viitsi midagi kokkama hakata, siis määrin seda lihtsalt banaani viiludele ja söön niisama vahepalaks. Aga kui ma just eriti viitsin, siis teen nendest viiludest hoopis peaaegu Snickersi maitselisi suutäisi.

Loe edasi...

Kookosekommid

Kommentaare 0

Need on täpselt sellised kommid, mida saab väga kiiresti valmis teha, kui magusaisu järsku peale tuleb. Ainult väike tooraine varu peab kapis valmis olema.     Vaja läheb (30 pisikest kommi): 150 g kookoshelbeid 3 spl sulatatud kookosrasva  3 spl agaavisiirupit 2-3 spl toorkakaod (olenevalt kui suur kakaosõber oled)   Kõigepealt purusta kookoshelbeid blenderis niikaua kuni mass muutub vedelaks.

Loe edasi...

Teistmoodi kakaomuffinid

Kommentaare 1

Ühe üllatava koostisosaga muffinid kakao armastajatele. Lisaks sellele, et nad koosnevad ainult heast ja paremast,  säilivad nad ka pehmed ja mahlased mitu päeva ega kuiva ära. Väga maitsev viis võtta kasutusse väärtuslik toidugrupp - kaunviljad, mida kahjuks eriti ei armastata süüa.

Loe edasi...

Suitsukana pitsa lillkapsapõhjal

Kommentaare 0

Lillkapsa põhjal pitsast on vist peaaegu kõik kuulnud aga kordan veel üle, juhuks kui on meelest läinud :-) Veel üks vahva viis kuidas tuua söögilauale rohkem köögivilju ja muuta pitsa taljesõbralikumaks.  Andunud pitsasõpra, kes armastab paksu põhja ja krõbedate äärtega nisujahu pitsat, see muidugi ära ei peta. Aga pitsa mõõdu annnab välja küll ja ühe väga maitsva pitsa mõõdu!

Loe edasi...

Kookoseküpsised

Kommentaare 0

Mõnusalt maitsvad ja mahlased küpsised, mida sooja tee kõrvale nautida. Paar-kolm küpsist ja kõht on juba täis :) 200g kookosjahu 2  muna 2 spl chia seemneid 2 spl kookosrasva 2 spl agaavisiirupit või vedelat mett 10 datlit 20 sarapuupähklit Haki datlid ja pähklid, sulata kookosrasv ja sega kõik kokku. Vooli käte vahel parajad pätsikesed ja küpseta 175 kraadi juures 15 - 20 min, kuni hakkavad kergelt pruunikat jumet võtma.

Loe edasi...

Spinati-ruccola pesto

Kommentaare 0

Vitamiinipommist võileivamääre! Seda pestot proovides unustad küll kõik poest saadavad määrded, sest see on nii maitsev ja niii kasulik! Seda loomulikult siis, kui armastad küüslauku :-) Kui kevadel läheb pestoks karulauk ja suvel naat, siis talvel leiab vajaliku rohelise ka poelettidelt.

Loe edasi...

Rummi-kakao ja raffaello pallikesed

Kommentaare 0

Magusasõpradele midagi klassikalist - rummimaitselised kakaopallid ja kodused raffaellod.  Rummi-kakao pallid: 190 g datleid 150 g india pähkleid 75 g kookoshelbeid 2 spl toorkakaod 3 spl kookosõli 1/2 tl rummiessentsi Purusta datlid ja india pähklid blenderis, kombainis või aja läbi hakklihamasina, kuidas lihtsam tundub. Blender peab selleks olema suhteliselt võimas, et seda läbi ei kärsataks. Lisa juurde ülejäänud koostisosad, sega korralikult  ja vooli pallikesed.  Raffaello pallid: 400 g kookospiima (Santa Maria) 250 g kookoshelbeid 50 g vahtrasiirupit 4 spl kookosõli mandleid  Võta kookospiima see paksem osa.

Loe edasi...

Lehtkapsa krõpsud

Kommentaare 0

Kõht on endiselt jõulutoitudest punnis aga aastavahetuse pidustused on alles ees? Jätame seedimisele rasked liha ja kartulid seljataha ning paneme aastavahetuse lauale midagi kergemat. Suupisteks võiksid olla näiteks ühed mõnusad krõbedad lehtkapsast valmistatud krõpsud.

Loe edasi...

Küüslaugused sinikarbid

Kommentaare 0

Verivorsti, hapukapsa ja piparkookide vahele ka midagi kerget, lõunamaist ja küüslaugust! Kuna ma olen hetkel, enne kiiret uut aastat ning pidustusterohket vana lõppu, patareisid laadimas veidi lõunapool, siis siit tuleb midagi hoopis teisest tahust. Päris ausalt, tegin esimest korda ise sinikarpe ja olen neist lummatud.

Loe edasi...

Jõulumaitsega küpsised

Kommentaare 0

Lõpuks jõudis ka minu koju jõululõhna ja jõulumaitset. Selle taignaga on aga selline lugu, et see on ka ilma küpsetamata nii maitsev, et suur kiusatus oli see niisama nahka pista. Tegelikult võibki sellest teha ka näiteks toor(piparkoogi)pallikesi, jäta lihtsalt munavalge lisamata.

Loe edasi...

Burger

Kommentaare 0

Reedeõhtune burksitegu. Inspireeritud jahimeeste kokaraamatust, muudetud enda maitse järgi.  Jah, ka toitumisnõustaja sööb burgerit :-)  Kukkel (4 tk) 250 g mandli/päevalilleseemne jahu 3 muna 3/4 tl küpsetuspulbrit (gluteenivaba) 1 tl Himalaya soola 1 tl vedelat mett Sega kokku päevalilleseemne jahu, küpsetuspulber, sool, mesi ja munakollased. Munavalged vahusta eraldi, kuni vaht on tugev ja sega ettevaatlikult juurde.

Loe edasi...

Üks mõnusalt kakaone brownie

Kommentaare 0

Kui sõbranna kustub kohvile, siis tuleb ju kindlasti kaasa haarata midagi maitsvat. Ja tänu selle, et just need toorained mul kapis leidusid, sündiski see niii maitsev brownie.   Kui mul oleks olnud kodus hoopis mõni hästi küps, pruunide täpikestega banaan oleksin ma ilmselt õunakastme asemel seda kasutanud ja sellevõrra vähem mett lisanud.

Loe edasi...

Teistmoodi hommikupuder

Kommentaare 0

Üks korralik kausitäis täistera kaerahelbeputru, värskete marjade ja erinevad seemnetega on parim algus päevale. Kui sa oled samasugune pudruinimene nagu mina aga ei saa paraku süüa kaerahelbeid või otsid lihtsalt vahelduse mõttes uusi maitseid, siis siin on midagi proovimiseks. See puder on täielikult teravilja-, piima- ja suhkruvaba, maitseb mõnusalt kookosene ja valmib kõigest 5 minutiga.  200 ml kookospiima 6 spl kookoshelbeid 3 spl mandlijahu 1,5 spl chiaseemne jahu (saab edukalt ise kohviveskis jahvatada seemnetest) Lase kookospiim väikeses potis keema.

Loe edasi...

Ilma jahuta šokolaadikook

Kommentaare 0

  12 kodumuna 350 g tumedat šokolaadi (80%) 1-2 spl rafineerimata roosuhkrut või palmisuhkurt 50 g võid (82%) vaarikaid, maasikaid, mustikad jms marju   Tegemist on minu enda suure lemmikuga. Lihtne, kiire, jahuvaba, šokolaadine, rikkalik. Toob ka kõige suuremal šokolaadisõbral naeratuse nöole ja sobib ideaalselt hapukate marjadega.  Ja nüüd valmistamise juurde.

Loe edasi...

"Juustukoogikesed"

Kommentaare 0

Põhi: 200 g datleid* 120 g mandleid  Täidis: 180 g india pähkleid* 80 g kookosõli (sulatatult) 400 ml kookospiima purk 100 ml agaavi- või vahtrasiirupit 1 tl puhast vaniljet/ poole sidruni mahl/apelsinikoort vms meelepärast maitseks *leotatud vähemalt 8 h Põhja valmistamise jaoks purusta datlid ja mandlid köögikombainis või suurema võimsusega blenderis. Jaga segu võrdseteks osadeks ja suru vormide põhja. Segust jätkub vabalt 12 muffinivormi põhjade täitmiseks.  Mina asetasin muffinivormi sisse veel pabervormid, et pärast oleks parem neid kätte saada.

Loe edasi...

Rabarberi kook

Kommentaare 0

225 g mandleid 4 muna 1 tl küpsetuspulbrit 100 g rafineerimata roosuhkurt 250 g rabarberit   Aseta mandlid küpsetuspaberile ja rösti ahjus u. 5 min 175 kraadi juures. Jahuta mandlid ja purusta blenderis jahuks.

Loe edasi...

Lillkapsa ampsud

Kommentaare 0

  1 kg lillkapsas 3-4 muna soola, pipart 2 spl riivitud juustu kookosrasva praadimiseks   Purusta lillkapsa õisikud köögikombainis või riivi jämedama riiviga. Sega sisse 3 suuremat või 4 väiksemat muna ja maitseained. Soovi korral lisa natuke riivitud juustu, kuid ära sellega liialda.

Loe edasi...

Hummus

Kommentaare 0

  400 grammine purk kikerherneid 2 küüslauguküünt purustatuna 3 spl tahinit 3-4 spl sidrunimahla oliiviõli soola, pipart   Kurna ja loputa kikerherned korralikult läbi. Aseta blenderisse ja püreesta koos küülauguga. Lisa tahini, värskelt pressitud sidruni mahl, oliiviõli, sool ja pipar.

Loe edasi...

Pähklileib

Kommentaare 0

  400 g mandleid 320 g india pähkleid 3 muna 2 tl soodat 0,5 spl õunaäädikat 1tl Himalaya soola 120 ml maitsestamata jogurtit 120 ml toor-õunamahla taluvõid või kookosrasva   Purusta kombainis või piisavalt võimsas blenderis mandlid ja pähklid, koos soola ja soodaga, peaaegu jahuks. Lisa õunaäädikas, õunamahl, jogurt ja munad. Sega korralikult, et munakollased ei jääks kokku ning seguneks ühtlaselt.  Määri leivavorm taluvõi või kookosrasvaga, kalla taigen vormi.

Loe edasi...
Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi