Avokaado-šokolaadikook

Õige kook või magustoit on minu jaoks selline, et sööd tüki ära ja rohkem ei soovi. Sellest ühest tükist piisab, et isu ära täita. Täpselt selline kook see ongi - mõnusalt šokolaadine, rammus ja samas piisavalt tervislik.  Sobib väga hästi hapukate marjadega. 

120 g mandleid
3-4 spl kookosrasva (Loodusvägi)
2 prk (800 g) kookospiima (Loodusvägi)
5 väikest või 4 suuremat hästi küpset avokaadot
3 spl vahtrasiirupit
200 g tumedat kvaliteetset šokolaadi
3 spl toorkakaod (kasuta juhul, kui šokolaadi kakaosisaldus on alla 80%)
poole vaniljekauna seemned
näpuotsaga Himaalja soola

Purusta mandlid kannmikseris või kombainis aga ära väga peenikeseks jahuks jahvata. Jäta alles pisikesed tükid, mis hamba all krõmpsuksid. Sega juurde sulatatud kookosrasv ja üks supilusikas vahtrasiirupit. Vooderda 22 cm koogivorm küpsetuspaberiga. Suru mandlisegu vormi põhja ja aseta külmkappi tahenema.

Kookospiima hoia eelnevalt mõned tunnid külmkapis, et see kihistuks. Võta purgid välja ettevaatlikult, et ei raputaks sest koogi jaoks on vaja vaid seda tahket osa, mis on purgi üleval ääres. Ülejäänud vedeliku saad ära kasutada näiteks smuutide valmistamisel. Kookospiima tahke osa vahusta tavalise mikseriga või kannmikseris mõned sekundid, et see muutuks ühtlaselt siidiseks ja sega sisse vaniljeseemned. Aseta külmkappi oma aega ootama.

Samal ajal sulata šokolaad vesivannil ja puhasta avokaadod. Lisa need kannmikerisse koos kahe supilusika vahtarasiirupi, näpuotsatäie soola ja vajadusel ekstra toorkakaoga (3 spl). Mikserda kuni kõik on ühtlane ja tükkideta. Lisa šokolaadikreem kookoskreemi hulka ja sega korralikult aga rahulikult, et segu jääks selline pisut õhulisem.

Kalla segu mandlipõhjale ja aseta vähemalt kolmeks tunniks külmkappi tahenema. Mina lasin koogil isegi paar tundi sügavkülmas olla ja tõstsin siis enne serveerimist veidikeseks kas toasooja või tavalisse külmkappi. Sügavkülmast võetuna on seda parem lõigata. Peale panin mustikaid ja punaseid sõstraid, nende hapukas maitse sobib tumeda šokolaadiga väga hästi!

Laura Kivisoo

Mulle meeldib tuua inimesteni arusaam, et tervislik toit ei tähenda vaid kapsalehte ning meeletuid piiranguid. Tervislik toit on mitmekesine, maitseküllane ning ahvatlev. Seda ei ole keeruline valmistada ning see ei pea olema tingimata eksootiline või kulukas.

Loe edasi